9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Je eerste huis

Waar moet je op letten?


7 aandachtspunten

Het kopen van je eerste huis

Donderdag 3 november 2016

Spannend! Je gaat je eerste woning kopen! Je hebt alleen geen idee waar je op moet letten. Wat is belangrijk? Welke specialisten kun je waarvoor inzetten? Wij denken graag met je mee en zetten zeven aandachtspunten voor je op een rij.

1

Hoelang wil je in de woning blijven wonen? Is dit korter dan vijf jaar? Bij het kopen van een woning komen namelijk een aantal vaste kosten kijken, die pas lonen wanneer je langer dan vijf jaar blijft wonen. 

2
Goede voorlichting is goud waard. Bespreek je wensen daarom met een erkend hypotheek adviseur, voordat je woningen gaat bezichtigen. Wat is een harde eis en welke wensen zijn flexibel in te delen?

4

Voor iedere fase in het koopproces zijn verschillende experts in te schakelen. Zo begeleidt een aankoopmakelaar het hele kooptraject van begin tot eind. De aankoopmakelaar kent de markt en zal misschien huizen aandragen waar je zelf niet aan gedacht hebt. Klik hier voor meer info over onze aankoopdienst. 

3

De goedkoopste hypotheek lijkt in eerste instantie altijd de beste. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Bekijk ook altijd de voorwaarden waartegen je de hypotheek afsluit. Deze zijn niet altijd de meest gunstige voorwaarden. Tip: Ga eens langs bij onze onafhankelijke hypotheekadviseur Jan van Asselt van Kok & Van Asselt Hypotheken. Hij denkt graag met je mee. 

5

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar er kan een situatie ontstaan waardoor je van de koop af moet zien. Door het opstellen van ontbindende voorwaarden, kunt je - als je bijvoorbeeld financiering niet rond krijgt - toch van de koop afzien.

6
Met een bouwkundige keuring worden gebreken aan het licht gebracht en kan een reële inschatting gemaakt worden van de verbouwingskosten. Het kan dus verstandig zijn deze te laten uitvoeren.


7

Op het moment dat je het huis koopt, heb je voldoende inkomsten voor het afsluiten van een hypotheek. Houd echter rekening met eventuele (on)voorziene inkomstenderving. Zorg altijd dat je voldoende buffer kunt opbouwen om ook in de toekomst de hypotheeklasten te kunnen voldoen.

Heb je nog vragen over de aankoop van je 1e woning? Wij adviseren je graag.  

Geïnteresseerd in soortgelijke artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!