9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Goed nieuws

voor zzp-er

Hypotheekregeling

voor zzp-er versoepeld

Dinsdag 13 december 2016

De zzp-er was vaak in het nieuws de laatste tijd. Door het verdwijnen van de VAR en het verschijnen van de modelovereenkomst, kijken veel zzp-ers onzeker naar de toekomst. Toch is er ook goed nieuws voor de zzp-er. Door een nieuwe regeling kunnen zelfstandigen sneller een huis kopen.


Nieuwe regeling

Enkele geldverstrekkers en de stichting achter de Nationale Hypotheekgarantie hebben de handen ineen geslagen en komen met een regel dat het voor zzp-ers mogelijk maakt al na een jaar in aanmerking te komen voor een woning. Deze termijn ligt nu nog op drie jaar. De nieuwe regeling is bij sommige hypotheekverstrekkers al vanaf december ingegaan.


Arbeidsmarktscan

Ondanks dat het aantal zzp-ers in Nederlands iets is gedaald in het laatste kwartaal, telt Nederland nog steeds ruim een miljoen zelfstandigen. Het is voor deze groep huizenkopers zonder vast salaris altijd lastig geweest in aanmerking te komen voor een hypotheek. De nieuwe regel van de NHG-stichting richt zich op deze doelgroep en speelt daarmee in op een trend waarbij gezocht wordt naar oplossingen voor deze doelgroep om alsnog en sneller in aanmerking te komen voor een koopwoning. Eerder werd al geschreven over de arbeidsmarktscan, een proef van de Hypotheekshop in combinatie met enkele uitzendbureaus en banken en nu is er dus nog een optie bijgekomen.


Risico

De NHG-stichting verwacht geen grote risico’s voor het Waarborgfonds achter de NHG, aangezien er nu ook al een hypotheek wordt verstrekt aan zelfstandigen, zij het pas na een termijn van drie jaar. In de vele jaren dat deze regel van toepassing was, heeft dit niet geleid tot een hoger risico. Er zijn echter wel een aantal maatregelen getroffen om zoveel mogelijk risico uit te sluiten. Het inkomen wordt getoetst door externe adviesbureaus. Daarnaast komen alleen zelfstandigen in aanmerking voor deze regel die niet vanuit een uitkering zzp-er zijn geworden.

Bent u zzp-er en wilt u in aanmerking komen voor een hypotheek, dan kunt u terecht bij de SNS (inclusief dochters BLG en Regiobank), Delta Lloyd en Aegon. En binnenkort ook bij NIBC en Woonfonds. U betaalt als zzp-er dezelfde NHG-premie als iedere andere koper, waarbij u - mits uw inkomen toereikend is -  een hypotheek tot 231.132 euro (vanaf januari 245.000 euro) kunt krijgen.

Geïnteresseerd in soortgelijke artikelen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!