9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Wat is het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek?Door de extreem lage hypotheekrente is het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek veel kleiner tegenwoordig.  Mede daardoor is de aflossingsvrije hypotheek populairder geworden in de afgelopen jaren.


De aflossingsvrije hypotheek heeft nadelen, maar de voordelen maken deze hypotheekvorm toch het overwegen waard voor een deel van uw hypotheek. U kiest voor betaalbare hypotheeklasten en de gekozen hypotheek moet ook voor de toekomst een verstandige keuze zijn. Een hypotheek volledig aflossingsvrij houden willen banken niet aan meewerken. Er geldt een maximale aflossingsvrije hypotheek van 50% van de woningwaarde. Dit is ingesteld ter bescherming van de huiseigenaar. Het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek kan namelijk ook een onverstandige keuze zijn.


Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Het grootste nadeel is dat de hypotheekschuld maximaal blijft. U lost gedurende de looptijd van de hypotheek niet af op de schuld. Ook na uw pensionering moet u dus in staat zijn om de financiële lasten te dragen. Hierbij moet u er rekening mee houden dat de hypotheekrentes in de toekomst hard kunnen stijgen. Zijn de hypotheeklasten nog steeds betaalbaar bij een hypotheekrente van bijvoorbeeld 7%?

Wat zijn de voordelen van de aflossingsvrije hypotheek?

In deze hypotheekvorm lost u niet af op de hypotheekschuld. u betaalt maandelijks alleen de rentelasten. Met de lage hypotheekrentes van dit moment kunt u de maandlasten dus laag houden. Doordat u de aflossing achterwege laat, betaalt u alleen de lage rentelasten.

Door de aflossingsvrije hypotheek verliest u de hypotheekrenteaftrek.

Huiseigenaren die een hypotheek vóór 2013 hebben afgesloten mochten nog kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek en ook recht behouden op hypotheekrenteaftrek. Als u nu een nieuwe hypotheek afsluit met voor een deel een aflossingsvrije hypotheek, dan verliest u voor dat deel het recht op hypotheekrenteaftrek. Door de lage hypotheekrentes vallen de gevolgen mee, maar ook voor de toekomst verliest u het recht op hypotheekrenteaftrek voor dat deel van de hypotheek. Houd hier rekening mee bij het kiezen voor deze goedkope hypotheekvorm. Huiseigenaren die vóór 2013 al een aflossingsvrije hypotheek hadden, mogen deze meenemen naar een nieuwe hypotheek.

Een aflossingsvrije hypotheek moet bij u passen.

Uw hypotheekadviseur kan voor u uitzoeken in hoeverre een aflossingsvrije hypotheek een verstandige keuze is. Hierin spelen namelijk verschillende factoren een rol. De betaalbaarheid voor de langere termijn is belangrijk, maar bijvoorbeeld ook de gevolgen van dalende huizenprijzen. Met deze hypotheekvorm bent u namelijk minder goed bestand tegen dalende huizenprijzen. In een hypotheek waarin u maandelijks aflost, daalt de hypotheekschuld iedere maand iets. Dit wapent u tegen dalende huizenprijzen. Door een deel van uw hypotheek aflossingsvrij te houden, kunt u de maandlasten dragelijker maken. Op de einddatum een schuld op uw huis overhouden hoeft geen probleem te zijn. Dus spreek de mogelijkheden goed door met een financieel adviseur. 


Wilt u meer weten over een aflossingsvrije hypohteek? Neem contact op met Kok en Van Asselt Hypotheken voor een advies op maat. Bel voor meer informatie naar 0341-467 007 of ga naar www.kok-vanasselt.nl