9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Wat houdt hypotheekrenteaftrek eigenlijk in?

Makelaar Henk van Engelen van
Kok & Heijkamp Makelaars beantwoordt de vraag van de maand! Bij het kopen van uw eerste woning en het afsluiten van uw eerste hypotheek komt een hoop kijken en komen er wellicht termen voorbij waarvan u niet eerder hebt gehoord of waarin u zich niet eerder hebt verdiept. Henk legt het u graag uit!

Korting

De hypotheekrenteaftrek is, zoals het woord al zegt, voor iedere huizenbezitter in het bezit van een hypotheek. Met het afsluiten van een hypotheek, sluit u een lening af. Over deze lening betaalt u rente aan de hypotheekverstrekker. Deze rente is vervolgens aftrekbaar bij de Belastingdienst, waarbij de Belastingdienst als het ware een korting geeft op uw hypotheek. 

Financieel voordeel

Maar hoe werkt dat dan? De hypotheekrente die u betaalt mag u, bij het doen van uw jaarlijkse aangifte, aftrekken van uw bruto jaarinkomen. Hierdoor betaalt u direct minder inkomstenbelasting, wat u een financieel voordeel oplevert. Uiteraard zijn hier wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Eén daarvan is dat de termijn voor de hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar is. Daarna mag de hypotheekrente niet meer worden afgetrokken. Daarnaast geldt – voor afgesloten hypotheken na 1 januari 2013 – de hypotheekrenteaftrek alleen voor lineaire en annuïteitenhypotheken.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

De hoogte van de hypotheekrenteaftrek, kunt u zelf berekenen aan de hand van een rekensom. U hebt daarvoor uw bruto jaarinkomen, de hoogte van uw totale hypotheek, uw maandlasten en de betaalde hypotheekrente nodig. 

Voorbeeld
Stel uw bruto jaarinkomen is €40.000, waarover u een wettelijk bepaalde 37,10% inkomstenbelasting betaalt, wat neerkomt op €14.840. Uw bruto maandlasten (rente plus aflossing) zijn €500 en u hebt het afgelopen jaar €2.500 hypotheekrente betaald. 

De som ziet er dan als volgt uit: uw inkomen van €40.000 min de hypotheekrente van €2.500 bedraagt €37.500. Over dit bedrag wordt nu uw inkomstenbelasting berekend. Dus 37,10% van €37.500 is nog maar €13.912,50. Dat houdt een belastingvoordeel in van €927,50 per jaar, ruim €77 per maand. Uw netto maandlasten zijn daarmee geen €500, maar worden met €77 verlaagd tot €423. Dat is toch een fijne meevaller.

Let op: bij de definitieve berekening houdt de Belastingdienst ook nog rekening met een eventueel nadelig effect van een eigenwoningforfait, dus kan het zijn dat die berekening net wat anders uitpakt.

Overige eenmalige aftrekposten

Naast de hypotheekrenteaftrek zijn er ook nog andere posten omtrent de hypotheek die u kunt aftrekken op het moment dat u uw belastingaangifte doet. Het gaat hier dan om kosten de eenmalig aftrekbaar zijn. Denk aan taxatiekosten, advieskosten, notariskosten, de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte, een eventuele boeterente en kosten voor het verlengen van de hypotheek. Een aankoopmakelaar of een bouwkundige keuring zijn kosten die niet aftrekbaar zijn. U kunt ervoor kiezen de hypotheekrenteaftrek maandelijks of per jaar te ontvangen. Wanneer u kiest voor maandelijkse teruggave dan dient u een voorlopige teruggave aan te vragen bij de Belastingdienst voor het lopende of komende jaar.