9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Lange rentevast periode

Is dit altijd wel voordeliger? 


Lange rentevast periode? Denk aan verhuisregeling!

Met de huidige lage rentestand is het vastzetten van de rente voor 20 of 30 jaar erg populair. Het is echter niet in alle gevallen voordeliger. Vooral huizenbezitters die gaan verhuizen kunnen nog wel eens bedrogen uitkomen.


Aantrekkelijk

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft, naast de nodige zekerheid, ook nog eens recht op een extra aantrekkelijk rentepercentage. Zeker met de huidige lage hypotheekrente is het zeer aantrekkelijk om deze rente voor een lange periode vast te zetten. Denk aan 20 of zelfs 30 jaar. Zo profiteert u jarenlang gegarandeerd van een lage hypotheekrente. Maar wat als u binnen de rentevaste periode wilt verhuizen en de nieuw aangekochte woning niet binnen de NHG normen valt? Dan komt u bedrogen uit. Op dat moment kunt u namelijk uw hypotheek niet meenemen en dient er een nieuwe hypotheek te worden afgesloten. Een korte(re) rentevaste periode was in dit geval aantrekkelijker geweest, omdat de rente dan vaak nóg lager is. 


Onduidelijk

Het lastige van deze situatie is dat de verhuisregeling vaak onduidelijk is, waardoor de koper misleid wordt en niet in staat wordt gesteld een goede en weloverwogen keuze te maken. De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt dat banken en hypotheekverstrekkers meer moeten transparant zijn in de voorlichting over deze regeling en eist dat geldverstrekkers de NHG-beperking voor alle klanten schrapt. Volgens de vereniging gaat het om ongeveer 50 procent van alle hypotheken die sinds 2015 zijn afgesloten.

Onafhankelijke adviseur


Sluit u binnenkort een hypotheek af, laat u dan goed voorlichten door onze onafhankelijke hypotheekadviseur Jan van Asselt van Kok & Van Asselt Hypotheken.

Verdiep u goed in alle voorwaarden en maak op basis daarvan een weloverwogen keuze. Neem contact op met Kok & Van Asselt via 0341-467 007.