9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Heeft de WOZ-waarde van een woning invloed op de taxatiewaarde?

Martin Kok, makelaar en taxateur bij Kok & Heijkamp Makelaars: "Nee, de WOZ-waarde heeft geen directe invloed op de taxatiewaarde van een woning. De WOZ-waarde kan natuurlijk wel een beeld geven van de huidige marktwaarde van een woning, maar is verder niet doorslaggevend voor de taxatiewaarde.

Model

Dat komt onder andere doordat de WOZ-waarde en de taxatiewaarde op een andere manier worden berekend. Voor het berekenen van de WOZ-waarde wordt gebruikgemaakt van een bepaald model. Bij een taxatie komt er daadwerkelijk een taxateur langs om de woning van A tot Z te bekijken en aan alle aspecten van de woning een bepaalde waarde te verbinden. Deze waarden worden vastgelegd in het taxatierapport en leiden tot de uiteindelijke taxatiewaarde. We zien geregeld voorbeelden waarbij de WOZ-waarde hoger ligt dan de marktwaarde of de koopprijs, maar er zijn ook genoeg voorbeelden waar het juist weer andersom is. De WOZ-waarde zegt dus vrij weinig over de uiteindelijke taxatiewaarde van een woning." 


WOZ-waarde woning inzien

Ieder jaar ontvangt u automatisch een document met daarin de huidige WOZ-waarde van uw woning. Mocht u dit document kwijt zijn, of niet hebben ontvangen, dan kunt u terecht bij het online WOZ-waardeloket. Hier kunt u zowel de WOZ-waarde van uw eigen woning als die van andere woningen in Nederland bekijken.