9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Verbouwing financieren en uw hypotheek verhogen?

Ondanks dat er weer versoepelingen zijn, ziet de vakantie er voor veel woningbezitters er toch anders uit. Er zijn namelijk plannen gemaakt om te verbouwen. Het vakantiegeld dat nu wordt ingezet voor deze plannen is echter niet genoeg en er moet extra worden geleend. Waar moet u op letten als u extra hypotheek opneemt om te verbouwen?

Extra hypotheek

Er moet wat gebeuren in huis, want zeker de badkamer, maar eigenlijk ook de keuken is wel toe aan vervanging. En als u dan toch bezig bent het woongenot te verruimen, dan wordt het nu ook tijd voor de aanbouw. De rentestand is op dit moment gunstig, dus u besluit een extra hypotheek op te nemen. Een goed idee, houd alleen wel rekening met onderstaande aandachtspunten.

Bouwdepot

Wanneer de totale hypotheek, dus inclusief extra hypotheek die wordt opgenomen voor de verbouwing, hoger is dan de waarde van de woning, wordt het verschil voor maximaal twee jaar in een bouwdepot gestopt. Wat in dit bouwdepot zit, kunt u vervolgens voor uw verbouwing gebruiken. Hebt u na de twee jaar nog geld in het depot zitten, dan wordt dit afgelost op uw hypotheek. U ontvangt wel rente over het bedrag dat in uw bouwdepot staat. Wilt u gebruikmaken van het geld uit het depot, dan dient u facturen of bonnetjes aan te leveren.

Aanvullende voorwaarden

Wilt u niet alleen een nieuwe badkamer of keuken financieren, maar hebt u een meer complexer vraagstuk op het oog, bijvoorbeeld een uit- of opbouw, dan kan het zijn dat een geldverstrekker aanvullende voorwaarden stelt voordat hij akkoord gaat met de financiering. Denk aan het inschakelen van een expert, een aannemer of ander gespecialiseerd bedrijf. 

Verduurzamen

Voor het verduurzamen van uw woning gelden weer andere financieringsnormen. Waarbij u normaal gesproken maximaal 100 procent van de waarde van uw woning mag lenen, ook als u gaat verbouwen, geldt voor het verduurzamen een extra financieringsruimte van 6 procent. Dat houdt in dat u 106 procent van de totale waarde van de woning mag lenen, mits de 6 procent wordt gebruikt voor het verduurzamen van de woning. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen of extra isolatiemaatregelen. 

Kwaliteit verbeteren

U kunt overigens niet alles financieren uit het bouwdepot. De verbouwing moet de kwaliteit van de woning verbeteren en zorgen voor een waardevermeerdering. Nieuwe gordijnen of een nieuw bankstel kunnen niet uit het bouwdepot worden gefinancierd.

Is dit het moment?

Op dit moment zijn er veel woningen met een overwaarde, waardoor het verhogen van de hypotheek heel interessant kan zijn om de verbouwing te financieren. Laat u wel altijd goed voorlichten over de voor- en nadelen van het ophogen van de hypotheek voordat u een krabbel zet.’

Wilt u ook persoonlijk advies voor uw situatie?
Kok & Van Asselt hypotheken geeft helder en onafhankelijk advies op maat.