9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Eerste tekenen van lucht in krappe woningmarkt?

De eerste tekenen van een afgekoelde woningmarkt zijn in zicht. Maar het is nog te vroeg om echt uitbundig te kunnen juichen. Het verloop van de rente in de komende tijd gaat meer duidelijkheid geven.

Onrustig
De rentes zijn sinds het begin van dit jaar behoorlijk gestegen. Kopers worden wat onrustig van de stijgende rentes en twijfelen of ze nu nog wel willen kopen. Verkopers zetten juist nu nog snel hun woning te koop. Die combinatie neigt naar een beetje meer ruimte in deze huidige krappe woningmarkt. Kwartaalcijfers zeggen nu nog niet zoveel over de huidige situatie, maar makelaars merken wel dat er een kleine stijging zit in het aantal beschikbare woningen. 

Ander woningsegment

De stijgende rentes hebben ook direct invloed op de hoogte van de hypotheek die geleend kan worden en dus ook op het woningsegment waarin de koper zich bevindt. Begaf u zich eerder nog in het segment tot €350.000, zit u nu te zoeken in het segment tot €325.000. Ook daarin is de verschuiving zichtbaar. Het huis dat u op het oog had, is ineens niet meer te betalen en komt weer vrij op de markt. 

Dalend vertrouwen

Het vertrouwen in de woningmarkt is verder gedaald. Consumenten maken zich zorgen om hun financiën. Een stijgende inflatie en stijgende grondstofprijzen maken dat we steeds minder kunnen uitgeven. We voelen het direct in onze portemonnee. De stijgende rentes en de hoge huizenprijzen dragen niet bij aan een positief effect op ons vertrouwen in de woningmarkt. We blijven zitten waar we zitten, omdat we in financiële onzekerheid zitten. In de praktijk uit zich dat vooral in minder bezichtigingen en minder biedingen. 

Ondanks dat er wat luchtbelletjes verschijnen, hoeft u nog niet te verwachten dat de huizenprijzen in korte tijd een enorme vlucht naar beneden zullen nemen. Zolang de rente rond de 3 procent blijft, kan zelfs een stijging nog aan de orde zijn. Pas wanneer de rentes stijgen naar 4 of 5 procent, kan het er ineens heel anders uitzien. Maar dat blijft koffiedik kijken.