9.4
9487 reviews
Bekijk alle

Joanne van de Ridder

is aan het typen..

Goedenacht, kan ik u ergens mee helpen?

1

Steeds meer woningen vallen binnen de NHG-grens
​​​​​​​

Voor kopers van woningen zijn mooiere tijden aangebroken. Fors overbieden is vaak niet meer nodig. Sterker nog; in tegenstelling tot eerdere jaren is overbieden niet altijd meer noodzakelijk om in aanmerking te komen voor uw droomwoning.

De dalende prijzen hebben nog een bijkomend voordeel; meer (potentiële) huiseigenaren komen in aanmerking voor een NHG hypotheek.

In 2023 kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen als de koopsom onder de €405.000 uitkomt. NHG heeft onder andere als voordeel dat u recht hebt op een korting op de hypotheekrente. Door de dalende huizenprijzen komen steeds meer woningen in aanmerking voor een dergelijke hypotheek.


Hoeveel zijn de prijzen gezakt?

Volgens het Kadaster zijn de woningprijzen met ruim 5% gezakt in het tweede kwartaal van 2023 in vergelijking met een jaar eerder. Vorig jaar kostte een woning gemiddeld €429.000 en nu gemiddeld €407.000. Vooral in de vier grote steden dalen de prijzen hard. Dit zijn de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Het gemiddelde ligt nu weer dicht bij de bovengrens voor het krijgen van NHG.

Bij een verdere daling van de huizenprijzen wordt NHG toegankelijk voor een nog grotere groep potentiële kopers. Houd er wel rekening mee dat het maximale leenbedrag onder de condities van NHG ook weer kan zakken in de toekomst. De maximale leensom met NHG wordt namelijk afgestemd op de gemiddelde woningprijzen. Bij een verdere daling van de prijzen kan de grens in 2024 zakken. Dit gaat alleen invloed hebben op hypotheken die worden afgesloten na de aanpassing van het maximale bedrag.


Hoe hoog is de korting met een NHG hypotheek?

Geldverstrekkers bepalen zelf de hoogte van de rentekorting voor een hypotheek met NHG. Het kan gaan om een korting van maar liefst 1%, maar het kan ook gaan om een paar tiende procent. Gemiddeld gaat het volgens de Consumentenbond om een korting van 0,5% wanneer u 100% van de woningwaarde financiert met een hypotheek. Als u deels eigen geld gebruikt (bijvoorbeeld door het benutten van overwaarde uit uw vorige woning), daalt het gemiddelde voordeel.


Wat is het nadeel van een NHG hypotheek?

De korting is mooi meegenomen, maar een hypotheek met NHG zorgt ook voor extra kosten. U betaalt namelijk 0,6% over het hypotheekbedrag aan kosten voor het krijgen van NHG. Hier staat tegenover dat deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn. U krijgt dus een deel van het bedrag weer terug van de Belastingdienst.


Wat is het grootste voordeel van een NHG hypotheek?

De korting is een voordeel, maar er is nog een groot voordeel. Als de woning verkocht moet worden met een restschuld door bijvoorbeeld een scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, dan kan de restschuld na de verkoop worden kwijtgescholden.


U kunt meer lenen als u uw huis gaat verduurzamen

U kunt een NHG hypotheek krijgen van maximaal €429.300 als u uw huis gaat verduurzamen. Het meerdere boven de €405.000 moet u in dat geval aantoonbaar besteden aan energiebesparende maatregelen. U kunt bijvoorbeeld denken aan het isoleren van de woning of het plaatsen van zonnepanelen.