9.3
9390 reviews
Bekijk alle

Joanne van de Ridder

is aan het typen..

Goedemorgen, kan ik u ergens mee helpen?

1

Wat is een meeneem-hypotheek?


Door de stijging van de hypotheekrentes sinds begin 2022, is de meeneemhypotheek interessant geworden.

Met een meeneemhypotheek kunt u de hoogte van de hypotheekrente en uw huidige rentevaste periode namelijk meenemen naar de volgende koopwoning. Vooral als de rentes sterk gestegen zijn, is het aantrekkelijk om gebruik te maken van de meeneemhypotheek.

Wat houdt de meeneemhypotheek in?

De meeneemhypotheek staat ook wel bekend als de verhuisregeling of de meeneemfaciliteit. Door het kiezen voor een dergelijke hypotheek hebt u de mogelijkheid om de gekozen rente en rentevaste periode mee te nemen naar een volgende koopwoning. De meeneemhypotheek is voordelig als bij het kopen van de volgende koopwoning de hypotheekrente hoger is. Het meenemen van de hypotheek kan alleen als u bij dezelfde bank blijft.


Wat als u een duurder huis koopt?

U kunt de hypotheek meeverhuizen voor de openstaande schuld en voor de periode dat de huidige rentevaste periode nog vaststaat. Als de mee te verhuizen hypotheek niet hoog genoeg is voor het kopen van uw volgende woning, dan kunt u aanvullend een extra hypotheek afsluiten tegen het actuele rentetarief. U profiteert dus alleen van de lagere rente tot de openstaande schuld in uw huidige hypotheek en ook gedurende de resterende looptijd van de rentevaste periode. In een voorbeeld zullen we het idee nader toelichten.


Voorbeeld

U hebt in 2020 een hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente van 2%. De hypotheek had een waarde van €250.000. In 2023 hebt u een ander huis gekocht voor €300.000. De oude hypotheek bedraagt nog €225.000 met een resterende looptijd van 17 jaar. Deze neemt u mee naar uw volgende koopwoning omdat de hypotheekrentes nu hoger zijn dan 2%. U hebt nu nog een nieuwe hypotheek nodig voor €75.000 tegen de huidige hypotheekrentes.


Waarom altijd kiezen voor een meeneemhypotheek?

De hypotheekrentes zijn sterk gestegen in vergelijking met de rentestanden begin 2022. Toch is het ook nu nog steeds verstandig om een hypotheek te kiezen die u mee kunt nemen naar uw volgende koopwoning. De rentes kunnen namelijk nog veel hoger worden. In de jaren 80 betaalde men meer dan 10% rente voor een langlopende rentevaste periode. Kopers van woningen die een aantal jaren geleden gekozen hebben voor een meeneemhypotheek, zijn er nu blij mee.


Er volgt nog wel een beoordeling voor de nieuwe hypotheek

Met een meeneemhypotheek neemt u alleen de huidige hypotheekrente voor de resterende looptijd mee, maar niet de hypotheek zelf. De geldverstrekker gaat voor de nieuwe hypotheek nog wel beoordelen of u de lening kunt krijgen. De meeneemhypotheek zorgt er dus niet voor dat de geldverstrekker niet meer gaat toetsen of u de hypotheek ook kunt krijgen.