9.3
9390 reviews
Bekijk alle

Joanne van de Ridder

is aan het typen..

Goedemorgen, kan ik u ergens mee helpen?

1


VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE LINEAIRE HYPOTHEEK

​​​​​​​

Voor nieuwe hypotheken zijn er twee vormen die recht geven op hypotheek-renteaftrek, de annuïteiten- en de lineaire hypotheek.

Kopers van een woning hebben vaak voorkeur voor de annuïteitenhypotheek. Toch raden wij aan om ook de lineaire hypotheek in overweging te nemen.

Niet voor iedereen is de lineaire hypotheek de verstandigste hypotheekvorm, maar mogelijk wel voor u. De lineaire hypotheek heeft namelijk grote voordelen die niet bij iedereen bekend zijn. Wij geven u graag antwoord op de meestgestelde vragen over deze hypotheekvorm.


Waarom kiezen voor de lineaire hypotheek?

U kiest voor de lineaire hypotheek als u recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek en als u kiest voor een snelle aflossing van de hypotheekschuld. De lineaire hypotheek heeft als nadeel dat de maandlasten gedurende de eerste tien jaar van de looptijd relatief hoog zijn. Dat komt doordat u meer aflost op de hypotheekschuld in de eerste helft van de looptijd in vergelijking met de annuïteitenhypotheek. Over de gehele looptijd gerekend is de lineaire hypotheek goedkoper. Door de snellere aflossing hebt u namelijk lagere rentelasten gerekend over de volledige looptijd. U bent ook beter bestand tegen een daling van de woningprijzen. Uw hypotheekschuld is namelijk lager.


Zorgt de lineaire hypotheek voor een volledige aflossing?

Ja, u lost het volledige hypotheekbedrag af tijdens de looptijd. De hypotheekschuld wordt namelijk gedeeld door de looptijd. De uitkomst van deze som is het bedrag dat u iedere maand weer afbetaalt op de hypotheekschuld. Stel, u hebt een hypotheekschuld van €324.000. De looptijd van de hypotheek is 30 jaar. De maandelijkse aflossing bedraagt in dit geval: €324.000 / 360 maanden = €900 aan aflossing per maand.


Kiezen voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek?

De annuïteitenhypotheek wordt het meest gekozen van de twee en daar is ook een goede verklaring voor. De annuïteitenhypotheek zorgt bij aanvang van de hypotheek voor lagere maandlasten. Bij de annuïteitenhypotheek blijven de maandelijkse lasten gelijk. Met een lineaire hypotheek begint u met hoge lasten en na iedere maand zakken de incassobedragen een beetje. Zeker als de hypotheek een zware last is voor u, kunt u beter kiezen voor de annuïteitenhypotheek.


Wanneer kiezen voor de lineaire hypotheek?

U kiest voor de lineaire hypotheek als starten met hoge maandlasten voor u geen probleem is. Door de maandelijks dalende maandlasten is deze hypotheekvorm zeer geschikt voor woningeigenaren die tijdens de looptijd van de hypotheek met pensioen gaan. Uw inkomen zakt waarschijnlijk na pensionering. Door de hoge aflossingen in het begin van de looptijd, voorkomt u hoge maandlasten nadat u met pensioen bent gegaan.


Mag ik extra aflossing in de lineaire hypotheek?

Naast de maandelijkse aflossingen mag u tussendoor ook extra aflossen op de hypotheekschuld. Let wel op wat u maximaal extra mag aflossen. De bank kan u namelijk een boete in rekening brengen als u te veel extra aflost. In de meeste hypotheken kunt u jaarlijks 10% of 20% van de hoofdsom extra aflossen. Met een oorspronkelijke hypotheekschuld van €400.000 kunt u dus jaarlijks €40.000 tot €80.000 extra aflossen op de schuld.


Overweegt u een lineaire hypotheek? Overleg dan met uw hypotheekadviseur wat in uw situatie de verstandigste keuze is. Het afsluiten van een hypotheek is namelijk altijd maatwerk.