9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

De invloed van de coronacrisis op de huizenmarkt                                              20-03-2020

Het coronavirus heeft invloed op iedereen, op elke branche en dus ook op de huizenmarkt. Wat is de huidige invloed op de huizenmarkt en waar zal dit alles toe leiden?

Lage rentestanden, een grote behoefte en een laag aanbod

Bovenstaande ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren gezorgd voor flinke prijsstijgingen, soms wel met 8-10 procent per jaar. Waar jaren geleden lange onderhandelingen aan de orde van de dag waren, worden biedingsprocessen als inschrijvingen steeds gangbaarder wat meer en meer resulteert in overbiedingen.

Merkbare, tijdelijke effecten

Het aanbod te koop komende woningen is de laatste twee weken een kwart lager dan dezelfde periode van vorig jaar, liet de woordvoerder van makelaarsvereniging NVM weten. Ook het aantal bezichtigingen per woning daalt hard. Vooral oriënterende woningzoekenden wachten de ontwikkelingen af wat zorgt voor een minder intense ‘biedingsstrijd’. Overbieden lijkt minder noodzakelijk te worden wat zorgt voor minder opwaartse prijsdruk.

Wel is het goed verklaarbaar dat woningen nog steeds goed verkocht worden. De rente is zeer laag en de vraag vanuit serieuze woningzoekenden blijft.

“Zolang de coronacrisis overzichtelijk blijft tot een aantal weken, zie ik geen grote verschuivingen op de woningmarkt. Daarvoor is de vraag nog altijd vele malen groter dan het aanbod”, aldus directeur Mark de Rijke van de Hypotheekshop.

Nieuwe ontwikkelingen in de woningmarkt

De ongerustheid onder zowel verkopers als kopers neemt toe wat zorgt voor verkopers die voor een periode geen kijkers over de vloer willen maar ook annuleringen vanuit kijkers. Een snel opkomende tool is het videobellen. Dankzij deze manier van contact kan er toch een goede indruk van woningen gegeven worden terwijl er geen risico van besmetting aanwezig is. Uiteraard kunnen ook verkoopgesprekken op deze manier gevoerd worden.

De toekomst van de woningmarkt

Wat de huizenprijzen in de toekomst zullen gaan doen blijft gissen. Uiteraard is dit afhankelijk van de tijd dat het virus in ons land zal rondwaren alsook de ontwikkelingen met betrekking tot het aanbod, de rentestanden, de toename van werkeloosheid en de bereidwilligheid tot het verstrekken van hypotheken. Wat betreft de rente ziet het ernaar uit dat deze voorlopig laag zal blijven aldus RTL Z.

"De voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek zijn nu nog niet aangepast. Maar wij hebben de koppen bij elkaar gestoken en voeren voortdurend overleg naar aanleiding van deze crisis. Ik verwacht dat wij later deze week concreter kunnen zijn over het al dan niet aanscherpen van de voorwaarden”, aldus woordvoerder Eric Lagerwey van de Rabobank.

Als laatste zal ook het consumentenvertrouwen van belang gaan zijn. Blijven kopers kopen? Of wachten kopers hun tijd af?

Al met al op veel fronten een onzekere tijd. Namens Kok&Heijkamp Makelaars wensen wij alle betrokkenen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Dagelijks staan wij klaar voor advies op maat, en dat op een verantwoorde manier.


*bronnen: makelaarsverenigingen VastgoedPRO & NVM, de Hypotheekshop, RTL Z, Rabobank en Financieel dagblad.

Geïnteresseerd in soortgelijke artikelen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!