9.3
9390 reviews
Bekijk alle

Joanne van de Ridder

is aan het typen..

Goedenacht, kan ik u ergens mee helpen?

1

Wat houdt 'kosten koper' in?

Als u op huizenjacht bent, komt u waarschijnlijk regelmatig de term 'kosten koper' tegen bij de vraagprijs van een woning. Maar wat betekent dit precies?

Wij geven graag duidelijkheid over deze veelvoorkomende term en wat u kunt verwachten als u een huis koopt met kosten koper (k.k.).

Wat zijn kosten koper?

Kosten koper, vaak afgekort als k.k., betekent simpelweg dat de koper verantwoordelijk is voor bepaalde bijkomende kosten bij de aankoop van een huis. Dit zijn extra kosten bovenop de vraagprijs van de woning. Dus als je een huis ziet dat wordt aangeboden voor € 300.000 k.k., moet je rekening houden met extra kosten bovenop die € 300.000.


Wat valt wel onder kosten koper?

De kosten koper omvatten de volgende belangrijke kostenposten:

  1. ​​​​​​​Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die u betaalt bij de overdracht van onroerend goed. Voor woningen is dit doorgaans 2% van de koopprijs. Bij een huis van € 300.000 zou dat dus € 6.000 zijn. Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 510.000 (2024).

  2. Notariskosten: De notaris speelt een cruciale rol bij de eigendomsoverdracht. De kosten voor de notariële akte van levering en het opstellen van de hypotheekakte vallen onder kosten koper. Dit kan variëren, maar reken op enkele honderden tot een paar duizend euro.
  3. Kadasterkosten: Voor de registratie van de eigendomsoverdracht in het kadaster betaalt u ook een vergoeding. Dit is meestal een kleiner bedrag, vaak rond de € 150 tot € 300.


Wat valt niet onder kosten koper?

Het is belangrijk te weten dat niet alle kosten rondom de aankoop van een woning onder kosten koper vallen. Hier zijn enkele kosten die u apart moet budgetteren:

  1. Hypotheekadvies- en bemiddelingskosten: Als u een hypotheek afsluit, betaalt u vaak advies- en bemiddelingskosten aan uw hypotheekadviseur. Deze kosten kunnen flink oplopen, variërend van € 1.500 tot € 3.000 of meer.
  2. Taxatiekosten: Om een hypotheek te krijgen, heeft u vaak een taxatierapport nodig. De kosten voor een taxatie liggen meestal tussen de € 400 en € 800.
  3. Bouwkundige keuring: Vooral bij oudere huizen is het verstandig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit kost doorgaans tussen de € 300 en € 500.
  4. Eventuele verhuiskosten: De kosten voor het daadwerkelijk verhuizen van uw spullen zijn ook niet inbegrepen in de kosten koper.​​​​​​​

​​​​​​​

Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan alleen de vraagprijs. De kosten koper omvatten belangrijke kostenposten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten, maar dus ook bijkomende kosten die niet onder kosten koper vallen, zoals hypotheekadvies en taxatiekosten. Als u dit in gedachten houdt, kunt u beter voorbereid de huizenmarkt opgaan en onverwachte verrassingen voorkomen.