9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Stadswoning met karakter

Gerbert en Erika Floor wonen samen met hun zoontjes Jozua en Zion in een knusse stadswoning in de binnenstad van Elburg. Het interieur laat zien wie zij zelf zijn én waar ze in hun werk als filmmaker en fotografe voor staan: authentiek en karaktervol. In deze binnenkijker komt huize Floor in beeld. 

“Toen wij elkaar ontmoetten, woonde Gerbert in Elburg. Zijn vader was destijds predikant daar”, blikt Erika terug. “Toen onze zoektocht naar een huis startte, ongeveer een jaar voor ons huwelijk, verhuisden Gerberts ouders naar Barendrecht.” Gerbert besloot in Elburg te blijven en huurde een appartement in de binnenstad. “Daar hebben we ook de eerste tijd van ons huwelijk gewoond. Onze zoektocht naar een huis ging in tussentijd gewoon door.”


In de prijsklasse was de ruimte voor stadse begrippen best uniek. Het had zelfs een patio.” Al snel volgde een gesprek met een hypotheekadviseur en tegen hun verwachting in bleek het financieel mogelijk te zijn om de woning te kopen. 

“Ik was hoogzwanger van ons zoontje Jozua, toen de stadswoning aan de Rozemarijnsteeg te koop kwam”, vervolgt Erika. “Het huis sprak me aan en ik plande snel een bezichtiging in.” Ze verwachtte een enthousiaste reactie van Gerbert, maar die reageerde gematigd. “‘Je kunt de bezichtiging beter weer afzeggen’, zei hij, ‘dat is te duur voor ons.’ Maar we gingen toch kijken en waren verbaasd over de ruimte die het huis had.

Ingrijpende verbouwingen waren niet nodig om het huis naar hun zin te maken. De keuken en badkamer bleven - “De zelfgemaakte glijbaan van de eetkamer naar de woonkamer is een gewilde attractie” op een likje verf na - voor wat het was. Hier en daar volgde een smaakupdate, zoals nieuwe vloeren en strakke plafonds.

Bijzondere vondsten

De styling komt van beider hand, laat Gerbert weten. “Erika bepaalt met name het kleurgebruik en zorgt ervoor dat er planten in huis staan. Ik houd vooral van bijzondere vondsten.” Hij wijst naar een zwarte harmonicalamp boven de bank. “Die lamp bijvoorbeeld. Gevonden op de vlooienmarkt in de IJ-Hallen in Amsterdam.” 

Gerbert en Erika werken als filmmaker en fotografe vanuit huis. Inspirerende ruimtes zijn daarom belangrijk voor hen. De uitdaging is dat het tegelijkertijd ook als thuis moet voelen. “We vinden het belangrijk dat een interieur warmte uitstraalt. Het mag er best geleefd uitzien, want daar is het een ‘thuis’ voor. Dat vinden we ook prettig voor onze jongens. Daarbij vinden we het van belang dat items die een plek in ons interieur krijgen authenticiteit hebben. Je ziet daarom veel vintage vondsten terug als stylingobjecten.” 

Gerbert en Erika verblijven voor hun werk regelmatig in het buitenland. De cultuur en producten van de landen zijn een grote inspiratiebron voor hen. “We nemen standaard een lege koffer mee voor de mooie items die we tegenkomen”, vertelt Erika. “Zo wilde ik heel graag een Beni Ouarain-vloerkleed, maar deze is in Nederland vrij prijzig. Toen ik een bruiloft in Marokko mocht fotograferen, heb ik ‘m daar gekocht."

Glijbaan

De zelfgemaakte glijbaan waarop je vanuit de eetkamer naar de woonkamer glijdt, is Gerbert zijn trots. “Jozua en Zion vinden het geweldig en ook tijdens verjaardagen is het een gewilde attractie. Speelgoedautootjes en knuffels gaan er vanaf en zelfs Chewy de kat doet dan mee”, laat hij lachend weten. 

Ook in de slaapkamers zijn unieke objecten te vinden. Zoals de kledingkast in de master bedroom. “Gevonden via Facebook Vintage Marketplace”, licht Erika toe. “Opvallend veel Belgen bieden daar hun spullen aan. Vintage is in België goedkoper dan in Nederland. Puur geluk trouwens dat de kast hier heelhuids staat”, vervolgt ze. “Toen we de kast in België ophaalden, stond hij nog helemaal in elkaar. Tijdens het demonteren door de eigenares viel de spiegel eruit, ik ving ‘m op het laatste moment nog op. Wat een geluk!”

Nieuwe woning

Na acht jaar woonplezier in de binnenstad zetten Gerbert en Erika een nieuwe stap naar een vrijstaande woning net buiten de stad. 

Gerbert en Erika zien ernaar uit om hun nieuwe woning in te richten. “Dat gaat vast weer jaren duren. We zien een interieur als een groeiproces. Elke keer voegen we iets toe, waardoor het steeds meer eigen wordt. We zijn erg benieuwd hoe we onze smaak in ons nieuwe huis gaan vormgeven. We hebben er veel zin in!”