9.2 9 ,2 56 reviews Alle reviews

Landelijk met karakter


Enthousiast liepen Dick en Angeline tijdens de Open Huizen Dag in 2017 door Villa Oostenburg aan de Spoorlaan in Nunspeet. 'Het pand had voor ons alles wat een huis bieden kan: een krakteristieke woning dichtbij het centrum, een school voor Anna-Sophie en Pepijn in de buurt, een leuk hertenkampje tegenover ons huis en de snelweg dichtbij, wat handig is voor het werk van Dick. Perfect gewoon.'


De geboren en getogen Wezepers vielen als een blok voor het monumentale pand uit 1910 en ruilden hun woonplaats Wezep in voor Nunspeet. Na de sleuteloverdracht maakten Dick en Angeline een duidelijke plan voor de renovatie van het huis. Ze behielden de oude en karakteristieke kenmerken van het pand en voegden er de stijl en gemakken van nu aan toe. Zo zijn de grote, oude marmeren tegels in de hal gebleven, evenals de houten visgraatvloeren in de woongedeelten.  

Angeline: 'We twijfelden eerst nog wel of we de houten voeren zouden schuren en opnieuw lakken,
​​​​​​​maar het is een exoten vloer die door de bewoners destijds juist om zijn unieke soort is uitgezocht.
We besloten 'm origineel te laten en door het grijze kleurgebruik op de muren de roodheid van het hout wat af te zwakken.'

"We kozen voor een zwarte, houten keuken met een aanrechtblad van keramiek. Een keer wat anders dan de witte keuken die we in ons vorige huis hadden. Bovendien past een zwarte keuken heel mooi bij het karakter van dit huis.' De vloertegels in Portugese stijl maken het geheel verrassend goed af. 

De wanden in de woning zijn daarentegen wel allemaal aangepakt. Het bloemenbehang in de imposantie hal ging eraf en Dick en Angeline schilderden de wand met een rustige krijtverf. De overige ruimtes behingen zij met glasweefselbehang en sausden het in een grijstint. Ook de woonkeuken onderging een volledige update. De monumentale schout boven het fornuis bleef intact. De keuken kochten Dick en Angeline in Duitsland. 

De vergeelde bouwtekening van Villa Oostenburg kreeg een plek in de trapopgang. 'Cadeautje van de vorige eigenaren', licht Angeline toe. 'Heel leuk, in plaats van een bloemetje gaven ze ons deze oude tekening. Die verdient natuurlijk een mooie plek.' Ook op de verdieping zijn nog sporen van het verleden te vinden. Angeline laat een lang touw zien dat vastzit aan een bel op het dak. 'Vroeger woonde hier een gravin', vertelt ze enthousiast. 'Zij gebruikte het huis als buitenverblijf. Het dienstmeisje luidde dan de etensbel met dit touw. Het schijnt dat het dienstmeisje sliep in het boerderijtje dat nu nog achter ons huis staat.' Angeline loopt een van de slaapkamers in en wijst naar een luikje. 'Hier zaten naar verluidt onderduikers in oorlogstijd. Het luik gaf doorgang naar het onderduikzoldertje.'

Angeline haalt veel inspiratie voor haar interieur uit woonmagazines en woonwinkels in de buurt. 'Elke twee maanden haal ik Wonen Landelijke Stijl op bij de boekhandel. Wat dat betreft kan ik net zo goed een abonnement nemen', vertelt ze lachend. 'De Loden Roos is m'n favoriete winkel wat betreft accessoires in landelijke stijl. Maar ook het Woonhuis in Elspeet, Klaas Wonen in Nunspeet en De Bongerd in Kesteren vind ik mooie zaken voor een interieur in die stijl. Voor mooie planten en bloemen kom ik graag bij De Orchidee by Destanli in Nunspeet.  

In de voorkamer van het huis heeft Angeline een eigen schooheidssalon. Angeline koos hier voor een klassiek chique styling met kleuren als warm donkergroen, zwart en goudtinten. 'Heerlijk om in deze ruimte m'n klanten in de watten te leggen met een gezichtsbehandeling en massage. Ik vind het belangrijk dat de ruimte een bijdrage levert aan een relaxte sfeer.' 

Na tweeënhalf jaar renoveren zijn volgens Angeline de meeste kamers in het huis aanpakt. 'Recent renoveerden we de badkamer naar een ruimte die ons nu een fijn wellnessgevoel geeft. Soms kriebelt het weer om te verhuizen en een nieuw project aan te pakken, maar als we hier thuiskomen dan genieten we elke keer opnieuw van dit huis. Het verhuizen blijft dus nog even iets voor de toekomst.' 

Hoewel het pand uit 1910 stamt, is het comfortabel en duurzaam gerenoveerd. 'Dat is vooral Dick zijn ding', vertelt Angeline. 'Alles is van binnenuit geisoleerd en de electrische installatie is compleet vernieuwd. In de woning is gebruik gemaakt van een hybride installatie in combinatie met een balansvertilatie-unit en koelunit. We kunnen elke ruimte apart verwarmen via een app. In een huis met veel ruimte bespaart dat onnodig energieverbruik.