9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Binnenkijken 

bij Peter en Carissa

Gezellig

jaren '30 huis

In december 2012 kochten Peter en Carissa een jaren '30 woning aan de statige F.A. Molijnlaan in Nunspeet. Een sfeervol huis dat ze zelf stap voor stap verbouwden en in stijl inrichtten. Nu - vier jaar later - is het merendeel van de ruimtes opgeknapt. "Dat het huis nog steeds niet helemaal af is, vinden we niet erg. Toen we het kochten, wisten we dat het een meerjarenplan zou worden. Steeds weer een nieuw project aanpakken past wel bij ons."

Peter en Carissa besloten na de sleuteloverdracht eerst de meest belangrijke leefruimtes aan te pakken: de woonkamer en de slaapkamers. Ze haalden alles eruit; tot aan de plafonds toe. Oude elementen werden behouden en voor de afwerking werd gebruik gemaakt van bouwmaterialen in oude stijl. De keuken bleef intact. Alleen de kastdeurtjes werden geschilderd en de tegels vervangen. De badkamer werd een zorg voor later.   

De kast in de woonkamer is eveneens een 'oudje': een erfstuk van de betovergrootouders van Carissa. "M'n moeder kreeg de kast, maar het formaat was te groot voor in haar woonkamer. Hier past het precies. De kast bestaat uit allemaal losse delen die perfect in elkaar passen. Net een bouwpakket. Heel praktisch."

Granieten vloer
In de hal wachtte een verrassing. Carissa: "We waren benieuwd wat er onder de vloerbedekking lag. Toen we die eruit haalden, zat er een originele, granieten vloer onder. Ik sprong een gat in de lucht! Prachtig toch? Ik had al nagedacht over welke vloer mooi zou staan in een hal én bij de jaren '30 stijl van de woning zou passen, maar dit is natuurlijk het mooist."

Als uitgangspunt voor het inrichten van het huis namen Peter en Carissa de sfeer van de jaren '30 woning. "Wij houden allebei van mooie, oude spullen uit die tijd. Peter kwam in zijn vorige baan regelmatig bij oude mensen over de vloer. Het gebeurde wel dat ze een gesprek kregen over ons huis en onze interesse in oude items. Dat leverde soms de mooiste spullen op. Zoals de houten speelgoedkist in de woonkamer. Die kist stond bij een oude man op zolder. 'Neem maar mee', zei hij. Hij had er niets mee en Peter vond het prachtig. Ze hebben 'm toen samen naar beneden gesjouwd", vertelt Carissa lachend. "We hebben onze ogen altijd open voor oude items', vervolgt ze. "Zo waren we een keer bij vrienden die een stoeltje weggegooid hadden. Die hebben we uit de afvalcontainer gevist, want wij vonden het een prachtig stoeltje voor op de slaapkamer van ons zoontje Thom." Als Peter en Carissa echt op zoek gaan naar een bepaald item is antiekwinkel Burbri in Aalsmeer favoriet. Online nemen ze regelmatig een kijkje op Marktplaats.nl en in de webwinkel van een nicht van Peter: karakterhome.nl.

Details


Carissa maakt het binnen graag gezellig. Elk seizoen wisselt ze met de accessoires.

"Wel subtiel, ik houd niet van een huis dat vol prulletjes staat. Het moet wel gewoon lekker leefbaar zijn." Momenteel is het huis een warm winterhuis met gezellige lichtjes, kransen van wol en veel kaarsjes. De open haard maakt de sfeer compleet. 

"Het zou mooi zijn als de jongens zich later herinneren
 dat het thuis gezellig was." 

Voor de bouw van de veranda kocht Peter een oude schuur op van een boer uit Nunspeet. "Het gevolg was dat hier twee maanden een flinke houtstapel voor de deur lag, want hij kreeg alles wat maar bij die schuur hoorde. Samen met een vriend maakte hij een ontwerp en zo hebben ze het vervolgens gebouwd." De oude schommelstoelen - op de kop getikt via Marktplaats - geven een nostalgisch buitengevoel. 

Duivenhok

De materialen van het vroegere duivenhok in de tuin kregen ook een tweede bestemming van Peter en Carissa. Twee vlonders gebruikten ze voor de hanglampen boven de eettafel. Ook functioneren een aantal planken nu als legplanken in een vitrinekast. "Het overige materiaal ligt nog in het schuurtje, wie weet komt het nog eens van pas."