9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Gevallen 

voor het plekje

“We vielen vooral voor het plekje”, vertelt Mariska. “Je zit hier dicht bij het dorp, maar je hebt toch alle vrijheid met veel ruimte om de woning heen. De woonboerderij zelf was verouderd, maar we zagen het helemaal zitten om hier onze droomwoning van te maken.”

De hulp van een architect werd ingeschakeld om de binnenkant van de woning helemaal naar wens in te delen. Cees en Mariska wilden de woning weer terugbrengen naar originele stijl. Dit is goed terug te zien in de houten gebinten en de lage raampjes. Ook de deuren springen eruit. Deze doen denken aan oude staldeuren, met de hoge raampjes, maar nu in een moderne uitvoering.

“De woning is van boven tot onder aangepakt”, gaat Mariska verder. ‘’De rieten kap is eraf gehaald en vervangen door een nieuwe. Toen de kap eraf was, leek het alsof er helemaal niets meer overbleef van de woning, de moed zakte ons wel een beetje in de schoenen. Maar Cees had een strakke planning gemaakt, waardoor de hele klus in een half jaar geklaard was. In de tussentijd hebben we in het naastgelegen bijgebouw gewoond.”

We zijn samen met Albertien naar ’t Woonhuis in Elspeet gegaan en hebben daar alle meubels en de meeste accessoires uitgezocht. “Een aantal dingen had ik al op internet gevonden,” bekent Mariska, “zoals de mooie stalen deuren en de zwarte kozijnen.”

“Voor het inrichten van de woning hebben we de hulp van Albertien, styliste bij Studio NO.3, ingeschakeld. In ons vorige huis hadden we een landelijke inrichting. Dat wilden we graag voor een deel vasthouden, maar wel met een meer strakke touch.

De keuken is voor de familie Noorderijk de belangrijkste ruimte in het huis. “Onze keuken is echt een leefkeuken.” Deze is dan ook net iets groter dan de woonkamer en volledig in stijl ingericht.

De keukenopstelling is uitgevoerd in eikenhout met een zwart, composiet aanrechtblad.

Een echte blikvanger is het Boretti-fornuis. Dit was een grote wens van Mariska en mocht dan ook niet ontbreken. Prachtige donkere tegels, die doorlopen tot in de hal, sieren de vloer.


Voor de inrichting van de woonkamer heeft Mariska vooral voor natuurtinten gekozen. Okergele, groene en houten accenten voeren de boventoon. Mariska: “Wanneer je inrichting alleen grijs en wit is, wordt het al snel kil. Daarom wilden we het graag wat warmer maken. Ik houd zelf erg van de natuurlijke kleuren en dit is dan ook goed terug te zien. We wilden graag veel planten in huis. In ons vorige huis waren die er bij na niet en dat was achteraf gezien een gemiste kans.” Er staat dan ook een heel aantal groene planten op een prominente plek in de woonkamer.

Wat verder opvalt, is dat de tegelvloer niet is doorgelegd in de woonkamer. Voor de kamervloer is gekozen voor een houten vloer in een visgraatmotief. Om de wat gele kleurtint uit de vloer te halen, is deze met een whitewash bewerkt, zo sluit het aan bij het geheel van de woning.


Ook de trap heeft een eigen verhaal: “Er zat een oude, steile trap in. Deze wilden we in eerste instantie laten staan en stucen, maar dit bleek in de uitvoering toch niet te worden hoe wij het voor ogen hadden. Daarom hebben we de hele trap eruit gebroken en een nieuwe trap geplaatst.”
Het resultaat mag en zijn. Een prachtige, eikenhouten trap met metalen spijlen staat te pronken in de hal.