9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Binnenkijken 

bij Erik Jan en Lize

Eclectisch interieur

in jaren '30 woning in 't Harde

De uit Zwolle afkomstige Erik Jan en Lize wonen sinds 2013 in een gezellige jaren '30 woning in 't Harde. "Het was een hele zoektocht om een betaalbare jaren '30 woning te vinden", vertelt Lize. "Deze woning was in eerste instantie ook boven ons budget. Totdat een makelaar de woning via de veiling opkocht, waarna het voor een heel andere prijs te koop kwam. Ondanks dat er veel aan moest gebeuren, voelde het als goud voor mij. De aankoop van het huis zorgde er vervolgens voor dat we weinig geld overhielden om het op te knappen, maar we hadden een jaren '30 huis. Dát was het belangrijkste." 

In de opeenvolgende jaren knapten Erik Jan en Lize ruimte voor ruimte op, met hulp van familie en een bouwbedrijf. "Alle leefruimtes zijn nu zo goed als klaar. We hebben heus niet alles in detail vernieuwd; de kozijnen zijn bijvoorbeeld niet strak, maar een lik verf erover en het is prima. Het hobbelt en bobbelt, maar wat ons betreft hoeft het allemaal niet zo netjes." De provincie Gelderland zorgde voor een onverwachts cadeau. "Wij hadden het enkele glas gelaten zoals het was, dat zouden we later wel vervangen. Omdat we aan een doorgaande weg wonen, kregen we bericht van de provincie dat zij het aantal decibel kwamen meten van het verkeer dat voorbij komt. Het bleek dat dat aantal bij ons te hoog was. Alle ramen zijn toen kosteloos vervangen voor dubbel glas. Dat was een mooie meevaller."

Mix van woonstijlen

De styling in haar woning is evenals in haar winkel een mix van vintage, Scandinavisch en veel groen. "Mijn stijl is denk ik het beste te omschrijven als eclectisch; een mix van verschillende woonstijlen. Helemaal Scandinavisch wonen, waar veelal wit de boventoon voert, is voor mij persoonlijk te ongezellig. Dan mis ik iets."

Styling

Lize - zelf eigenaresse van Spring Store - zit wat betreft inspiratie voor styling dicht bij het vuur. "Ik doe zoveel inspiratie op tijdens m'n werk. Wij verkopen in onze shop bijvoorbeeld het merk House Doctor, zij maken zo'n mooie catalogus, heel inspirerend. Ook zien we veel op Pinterest en Instagram voorbij komen."

"Vooral in een oud huis vind ik vintage meubelen
en het gebruik van warme kleuren sfeer geven." 

Lize de Bruin


Boeken


Op diverse plekken zijn boeken als styling object gebruikt. "Dat zijn theologische boeken van Erik Jan", legt Lize uit. "Hij studeert theologie. Ik vind het leuk om dat als knipoog in het interieur toe te voegen. Dat maakt het eigen."

Afwisselen


Per seizoen wisselt Lize de kleur van de accessoires af. Zo is het in de winter een mix van groen, zwart en grijs en in het voorjaar voelt ze er subtiel de kleur roze aan toe. 

"We hadden een jaren '30 huis, dát was het belangrijkste!"

Groen

Als er één accessoire niet in een interieur mag ontbreken, is dit volgens Lize een plant.

Enthousiast wijst ze naar de planten in de keuken. "Kijk, het zijn drie totaal verschillende planten met verschillende structuren en groottes, maar toch versterkt het elkaar." 

Unieke en mooie vintage accessoires vragen volgens Lize om speurwerk. Alles wat ze aankoopt, wil ze eerst persoonlijk zien en voelen. Dat leveren soms de mooiste verhalen op. Zoals bij de kast in de woonkamer: "Ik was al heel lang op zoek naar een mooie, oude kast. Op Marktplaats vond ik 'm niet. Toen kwam er een vrouw bij me in de winkel die vertelde over een kast die ze kwijt wilde. Het bleek precies wat ik zocht." Lize leende de paardenvrachtwagen van haar vader en reed naar Deventer om de kast op te halen. "De zwarte kast is prachtig, er zaten best wat gebruikerssporen op, maar dat maakte 'm alleen maar mooier. Alleen de terugweg ging minder voorspoedig. Ik stond bij een tankstation in Deventer, toen de sleutel van de wagen brak. Erik Jan is gekomen met de reservesleutel. Eerst moest het deel van de sleutel eruit gehaald worden, vervolgens kon ik weer verder rijden. Als ik de kast zie moet ik er nog steeds aan denken. Het kostte wat moeite om hem hier te krijgen, maar uiteindelijk heb je dan ook wat!"