9.4
9487 reviews
Bekijk alle

Joanne van de Ridder

is aan het typen..

Goedenavond, kan ik u ergens mee helpen?

1


Tips om uw tuin voorjaar-klaar te maken
​​​​​​​

De dagen worden langer, de klok is inmiddels weer een uur vooruit en de vogels laten weer van zich horen.

Het voorjaar staat voor de deur. Wat is nu lekkerder dan genieten van die eerste voorjaarszon in een tuin die klaar is voor een nieuw seizoen.

Gazon

Als eerste is het gazon aan de beurt. Wist u dat gras al begint te groeien bij een graad of 5 à 6? Begin eerst met het maaien van uw gras, doe dit op een stand hoger dan u normaal gesproken doet. Maak vervolgens de randen netjes met een kantknipper, hiermee is uw gazon direct mooi begrensd. Nu kunt u gaan verticuteren. Doe dit met een verticuteermachine met scherpe messen voor een optimaal resultaat. Na het verticuteren is het gazon optimaal belucht en is al het mos en onkruid verdwenen. Het gazon kan er nu wat gehavend uitzien. Geen stress, want het is tijd om het gazon te bemesten en op kale plekken graszaad te strooien. Houd het gras vervolgens goed nat zodat de mest en het graszaad hun werk kunnen doen. Let op: begin pas met het bemesten als het ook ’s nachts boven het vriespunt blijft.


Snoeien

Het gazon is nu klaar. Tijd om te snoeien. Eind maart, begin april is de beste tijd om de hortensia’s en rozen te snoeien. Snoei – vooral de hortensia’s – met beleid. Verzwakte takken en takken ouder dan drie jaar snoeit u tot aan de grond. Jongere takken kunt u met rust laten. Hortensia’s bloeien namelijk het best op oud hout. Struiken – ook wel heesters genoemd – snoeit u in deze periode ook in model. Andere onderdelen van andere vaste planten knipt u gewoon af met een heggenschaar of snoeischaar.

Onkruid verwijderen

Uw planten en struiken staan er nu ook weer opgeruimd bij. Dat geeft al een heel ander gezicht. Nu is het moment daar voor het misschien wel rottigste klusje. Het verwijderen van onkruid. Het gras is al onkruidvrij door het verticuteren, maar ook de bloembakken, borders, en voegen tussen de tegels moeten nog onkruidvrij gemaakt worden. In de borders en bakken gebruikt u een (hand)schoffel. Voor het onkruid tussen de tegels zijn er meerdere mogelijkheden. Gewoon een aardappelschilmesje doet vaak al wonderen, maar u hebt ook speciale voegenkrabbers en onkruidborstels. Wilt u de natuur een handje helpen zonder uren te hoeven bukken, ga dan met water en azijn in de weer.


Groene aanslag verwijderen

Voor de flora is nu gezorgd. Nu is het nog prettig dat uzelf een plek hebt om van de eerste zonnestralen te genieten. Uw tuinset en de tegels zien namelijk nog groen van de aanslag. Met een hogedrukspuit verwijdert u eenvoudig de groene aanslag op de tegels. Houd er rekening mee dat alle viezigheid, door de kracht waarmee het van de tegels wordt gespoten, ook op uw tuinset terecht komt - als u die op het terras laat staan. Verwijder dus eerst de aanslag op de tegels voordat u aan de slag gaat met uw tuinset. Voor de tuinset zijn er speciale reinigingsproducten, maar u kunt ook hier weer aan de slag met azijn. Groene zeep is ook nog steeds een wondermiddel en natuurvriendelijk.

Geniet van het voorjaar!