9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Alternatieven voor 

verlagen maandelijkse hypotheeklasten

U kent vast wel iemand in uw omgeving die heeft kunnen profiteren van de lage hypotheekrente. Uw rentevaste periode is echter nog niet afgelopen en dus kunt u nog niet kosteloos over naar een nieuwe variant met een lagere rente. Toch kunt ook u profiteren van lagere maandelijkse lasten!


Rente-opslag checken

Hebt u uw rente-opslag onlangs nog wel eens bekeken? Rente-opslag betaalt u op het moment dat u een hypotheek afsluit die gelijk aan of hoger is dan de waarde van uw woning. Op het moment dat uw woning in waarde stijgt, daalt uw rente-opslag en in sommige gevallen kan deze zelfs helemaal komen te vervallen. Dit geldt ook op het moment dat u hebt afgelost op uw woning.


Vervroegd aflossen

Indien uw rentevaste periode nog niet is afgelopen, maar wel binnenkort verloopt, kunt u wel alvast uw hypotheek oversluiten. U betaalt echter wel een boete voor het vervroegd oversluiten van uw hypotheek. Deze boete is fiscaal aftrekbaar. Voordat u dit besluit is het handig uit te (laten) rekenen wat het voordeel is van vervroegd oversluiten. Het is namelijk niet altijd voordeliger vervroegd af te lossen. Daarnaast dient het boetebedrag in de regel in een keer betaald te worden.


Rentemiddeling
Blijkt vervroegd aflossen toch een heel aantrekkelijke oplossing, maar is het boetebedrag te hoog om in een keer af te lossen? Overweeg dan rentemiddeling. Dit is een manier om de boeterente over de nieuwe rentevaste periode uit te smeren. Dit houdt in dat je maandelijkse lasten iets hoger worden, omdat deze lasten worden verhoogd met de boeterente. Doorgaans zullen uw nieuwe maandlasten nog steeds aanzienlijk lager uitvallen in vergelijk met uw huidige maandelijkse hypotheeklasten.


Verhuizen

Hebt u de intentie om te verhuizen, dan is dat de meest eenvoudige manier om uw maandlasten naar beneden te krijgen. Dat is namelijk hét moment om alle lasten opnieuw te bekijken en ook een andere hypotheek af te sluiten. Dit is de meest drastische optie, maar als dit idee toch al speelt, dan is verlaging van de maandlasten wellicht een extra duwtje in de juiste richting.

Geïnteresseerd in soortgelijke artikelen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!