9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Tips voor het beste openingsbod

U hebt eindelijk uw droomhuis gevonden en het is tijd om een bod uit te brengen. Een spannend moment, want u wilt niet te hoog en zeker niet te laag zitten. Waar moet u eigenlijk nog meer op letten bij het uitbrengen van een openingsbod?

Kok & Heijkamp Makelaars geeft u graag een aantal tips. 

Te hoog bod

Bij het uitbrengen van een goed bod denkt u vast als eerste aan de hoogte van dit bod. Wat is nu een goed bod? Wanneer de woning die u op het oog hebt erg gewild is en er meerdere kapers op de kust zijn, dan bent u snel geneigd om (veel te) hoog te bieden. Daarmee weet u misschien wel zeker dat de woning voor u is, maar wat zijn de directe financiële gevolgen van een te hoog bod? Het grootste risico is dat de hypotheek niet wordt goedgekeurd, waardoor u alsnog achter het net vist. Zorg daarom dat u weet wat uw maximaal te besteden bedrag is voordat u een bod plaatst.


Te laag bod

Om het risico van een niet goedgekeurde hypotheek te vermijden, kunt u ook een lager bod doen dan de oorspronkelijke vraagprijs en uw maximale hypotheek. Een logische keuze, want dan hebt u in de onderhandeling nog wat financiële ruimte. Het risico van het plaatsen van een (te) laag bod is dat uw bieding niet serieus wordt genomen. De verkoper zal geen tegenbod plaatsen en mogelijk met een andere koper in onderhandeling gaan.


Vergeten ontbindende voorwaarden

Zodra u een bod gaat uitbrengen, bent u vanzelfsprekend enthousiast over de woning die u op het oog hebt. U kunt daarom, in al uw enthousiasme, belangrijke zaken als de ontbindende voorwaarden vergeten. En dat kan grote gevolgen hebben. Onder deze ontbindende voorwaarden valt bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering. Dit wil zeggen dat de koop bindend is mits de financiering/hypotheek ervoor rond komt. Als dit niet lukt, kan de koop worden ontbonden. De periode waarin een financiering rond moet komen wordt onderling afgesproken, meestal is dit een periode van zes tot acht weken nadat het bod is geaccepteerd. Zonder voorbehoud van financiering kunt u alleen nog onder de koop uit door een percentage van de koopsom te betalen. Zonde van het geld. Een bouwkundige keuring en het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie vallen ook onder de ontbindende voorwaarden.


Afspraken schriftelijk vastleggen

Het is een mooie eigenschap wanneer u mensen op hun blauwe ogen vertrouwt. Dat is echter tijdens het kopen van een woning geen aanrader. Ondanks dat het gebruikelijk is per telefoon een bod uit te brengen, is het vragen van een bevestiging per e-mail ook aan te raden. Niet alleen uw bod, maar ook overige voorwaarden kunt u hiermee vastleggen. Zo ontstaat er nooit onduidelijkheid over de inhoud van uw bod. 


De aankoopmakelaar

Het bieden op een woning is een spannende tijd. Enerzijds wilt u dolgraag de woning die u op het oog hebt kopen, maar niet tegen elke prijs. Dit 'spel' kan behoorlijk stressvol zijn. Hét advies van Kok & Heijkamp Makelaars; neem een aankoopmakelaar in de arm! Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van u als koper, hij kent de huidige woningmarkt op zijn duimpje en weet als geen ander hoe daar tactisch op moet worden ingesprongen. Daarnaast kijkt een aankoopmakelaar los van emotie, zo'n objectieve blik is heel belangrijk wanneer u voor zo'n grote aankoop staat. De onderhandelingen kan u met een gerust hart aan uw aankoopmakelaar overlaten, zo weet u zeker dat u een eerlijke prijs betaalt voor uw droomhuis. Neem - geheel vrijblijvend - contact op met Kok & Heijkamp Makelaars, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen! 0341-467000 | www.kok-heijkamp.nl/aankopen | info@kok-heijkamp.nl

Soortgelijke artikelen in uw mailbox ontvangen? 
Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!