9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Rookmelder(s) verplicht vanaf
juli 2022! 

Het hebben van een rookmelder op iedere verdieping van je huis is vanaf
1 juli 2022 verplicht. Voor nieuwbouwwoningen is dit al verplicht vanaf 2003, maar vanaf 1 juli dus ook voor bestaande woningen. Wij vertellen je wat je moet weten over de nieuwe verplichting.

​​​​​​​

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Rookmelders zijn dus van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten. Daarom zijn er door de wetgever aanpassingen in het Bouwbesluit doorgevoerd, die rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw woningen, maar ook voor bestaande bouw.

Het nut van een rookmelder

Een rookmelder heeft een alarmerende functie om jou en je gezin te beschermen tegen de risico’s van brand en rook. Een brand ontstaat over het algemeen klein maar kan zich razendsnel ontwikkelen tot een grotere en levensgevaarlijke brand. De rookmelder alarmeert als er brand in de woning is zodat je snel en veilig de woning kunt verlaten.

Keurmerk

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder vermeld de brandweer. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

De brandweer adviseert je om een rookmelder aan te schaffen met een batterij met een 10-jarige levensduur. "Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel duurder, maar levert veel gemak omdat je niet steeds weer een nieuwe batterij hoeft te plaatsen. Bevestigen kan al heel gemakkelijk met dubbelzijdige tape of magneetstrip.", aldus de brandweer

Hoeveel rookmelders zijn verplicht?

Hoeveel rookmelders je moet hebben in je woning hangt uiteraard af van de grote van de woning. Het wordt in ieder geval verplicht om
op elke verdieping een rookmelder te installeren
. Voor nog meer veiligheid tipt de brandweer om een rookmelder te plaatsen in elke slaapkamer,
in de woonkamer of andere verblijfsruimte, in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is) en in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen.  

Samengevat adviseert de brandweer: ‘Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.’

Om je te helpen is op initiatief van de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting een online checklist gemaakt, deze vind je hier.

Onderhoud

Houd de rookmelders goed schoon. Stof en vuil kunnen zich zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de rookmelder ophopen waardoor de sensor in de rookmelder vals alarm kan geven of niet goed werkt. Maak de rookmelder daarom minsten één keer in de maand stofvrij met de stofzuiger.

Hoelang kun je rustig slapen?

Je kunt kiezen voor batterijen die één of tien jaar meegaan. De maximale levensduur van een rookmelder is sowieso tien jaar, zegt de brandweer. Kies je dus een batterij die voor tien jaar meegaat, dan ben je voor tien jaar klaar. Kun je daarna alles in één keer vervangen. In nieuwbouwhuizen worden rookmelders aangesloten op de elektra. Maar dan nog heb je een batterij, als reserve. 

De brandweer heeft nog een tip: als je toch een rookmelder koopt, koop dan ook een CO-melder. Elk jaar overlijden vijf à tien personen in Nederland aan koolmonoxide. Een melder kan de bewoner tijdig waarschuwen. Een CO-melder hoef je niet te hebben. Maar een combinatie van een rookmelder en een CO-melder kan altijd. Zo’n melder hang je op in ruimtes met een ‘verbrandingsunit’, zoals een cv-installatie. Hang de CO-melder waar koolmonoxide vrij kan komen. 

Hoe zit het met mijn verzekering?

Er zijn op dit moment nog geen verzekeraars die de polisvoorwaarden hebben aangepast op de bestaande verplichting voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen of de aanstaande verplichting om rookmelders te plaatsen in bestaande woningen. 

In polisvoorwaarden van bijvoorbeeld een woonhuisverzekering wordt vaak wel de term nalatigheid genoemd. Het niet hebben van een rookmelder kán na een brand worden uitgelegd als nalatigheid. Heb je het per 1 juli niet voor elkaar, loop je dus het risico dat de verzekeraar niet uitkeert. 


Om voor 1 juli 2022 te voldoen aan de verplichting adviseert de Brandweer om niet te lang te wachten met de aanschaf.