9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Leningen die drukken
op de hoogte van de hypotheek

Bij het bepalen van de hoogte van uw hypotheek, kijken banken niet alleen naar uw inkomsten. Ze kijken ook naar de leningen die u elders al hebt lopen. Dus ook naar uw privé leaseauto, uw telefoon en de studieschuld. Veel consumenten zijn zich daar niet bewust van.


Private lease

Dat is niet heel vreemd. De maatschappijen waar u uw leningen hebt lopen, maken de consument er niet of nauwelijks bewust van. Dat terwijl het kiezen voor bijvoorbeeld private lease wel degelijk gevolgen heeft voor de hoogte van het bedrag dat u bij de hypotheekverstrekker kunt lenen. U hoort en ziet alleen de voordelen van de private lease. U hebt namelijk niet de lasten van een grote eenmalige investering, kosten als verzekeringen en wegenbelasting zijn al in het leasebedrag opgenomen en de maandelijkse uitgave is te overzien. Wat u alleen niet beseft is dat een auto die u privé least geldt als een lening en door de hypotheekverstrekker wordt meegenomen tijdens het bepalen van de hoogte van uw hypotheekbedrag. Berekeningen laten zien dat u met een private leasecontract van 250 euro per maand en een jaarinkomen van 38.000 euro, zo’n 60.000 euro minder aan hypotheek kunt krijgen.


Telefoonabonnement

Voor uw telefoonabonnement geldt hetzelfde. Het gaat in dit geval om minder grote bedragen, maar ook deze lening wordt meegenomen tijdens het bepalen van de hoogte van uw hypotheekbedrag. Sinds mei 2017 wordt het telefoonabonnement geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en dus als ‘schuld’ aangemerkt door de hypotheekverstrekker. Dit geldt bij abonnementen waarbij een telefoon met een waarde van minimaal 250 euro wordt geleverd. Wat u niet wordt verteld bij het afsluiten van het abonnement is dat u bij een afbetaling van 25 euro per maand, uw leenbedrag met 7000 euro wordt verminderd. Voor zowel het private leasecontract als het telefoonabonnement geldt dat deze voor de duur van maximaal 30 jaar in mindering worden gebracht op uw besteedbaar inkomen, ook al is het abonnement of contract al eerder afgelopen.


Studieschuld

Waar uw telefoonabonnement in de regel na een of twee jaar is afgelopen en een private leasecontract na vier jaar, duurt de lening die u tijdens uw studie hebt opgebouwd vaak wel langer. Op het moment dat u studeerde klonk u dat als muziek in de oren. Honderden euro’s extra in de maand die u in tientjes per maand mag aflossen. Dat kwam op dat moment allemaal heel goed uit. Nu drukt deze lening echter wel op de hoogte van het leenbedrag. Met een gemiddelde studieschuld van 24.000 euro in het nieuwe leenstelstel, wordt u nu zo’n 25.000 euro gekort op het totale leenbedrag.

Het is goed om te beseffen dat iedere lening die u afsluit drukt op de hoogte van de maximale hypotheek. Veel bedrijven zullen u daar op voorhand niet over informeren en komt u er pas achter op het moment dat u er niet meer onderuit komt.

Geïnteresseerd in soortgelijke artikelen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!