9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik voor het eerst een woning koop?

Makelaar Lennard Kok: “Het kopen van je eerste eigen woning is natuurlijk heel spannend. Logisch ook, want het is niet zomaar de eerste de beste aankoop en er komt financieel gezien ook een heleboel bij kijken. 

Kosten waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden zijn advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, taxatiekosten om de financiering voor de woning aan te kunnen vragen, maar ook notariskosten, kosten voor een eventuele bouwkundige keuring en kosten voor de aankoopmakelaar. Daarnaast kun je sinds drie jaar geleden eigenlijk geen woning meer kopen zonder deels eigen geld in te moeten leggen. Dat komt doordat de spelregels rondom hypotheken zijn aangepast. Je mag nu maximaal 100% van de koopsom lenen. Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing of de kosten koper, kun je dus niet meer meefinancieren in jouw hypotheek. Wij van Kok & Heijkamp Makelaars begrijpen dat er veel op je af komt en dat je waarschijnlijk met vragen loopt rondom het kopen van je eerste eigen woning. Neem daarom gerust contact met ons op, wij gaan graag met je in gesprek!”


Aftrekbare kosten

Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je één keer mag aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald. Je mag alleen kosten aftrekken voor het deel van jouw hypotheek of lening dat te maken heeft met de eigen woning. Bijvoorbeeld om de woning te kopen, te onderhouden of te verbeteren. Denk hierbij onder andere aan de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, de notariskosten voor de hypotheekakte en de kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Maar ook de taxatiekosten om de lening te verkrijgen en eventuele kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie zijn posten die eenmalig mogen worden afgetrokken in de belastingaangifte. Ook de rente over je hypotheek zijn aftrekbaar, wanneer je voldoet aan bepaalde voorwaarden


Kosten die niet aftrekbaar zijn

Er zijn ook kosten die niet aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan de notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte, verbouwingskosten of de overdrachtsbelasting.

Advies voor jouw persoonlijke situatie?
Kok & Van Asselt Hypotheken. Helder en onafhankelijk advies op maat.