9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

De invloed van een creditcard

op uw hypotheek


Een creditcard met de mogelijkheid tot gespreide terugbetaling wordt automatisch bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd, ook al maakt u er geen gebruik van. Deze BKR-registratie beïnvloedt de inkomenstoets waarmee uw maximale hypotheek wordt berekend.

Waarom een BKR-registratie?

De opnamelimiet op een creditcard wordt als een lening beschouwd. Bij het verstrekken van de kaart is het krediet immers op voorhand goedgekeurd door de bank of andere uitgever. U kunt er op elk gewenst moment gebruik van maken. Het BKR registreert momenteel alle kredietfaciliteiten waarvan de opnamelimiet boven 250 euro ligt. Het betreft in eerste instantie een positieve registratie, waarmee u nog normaal nieuwe leningen kunt aangaan zoals een hypotheek. Maar het zal wel invloed hebben op hoeveel u maximaal kunt lenen.

De berekening van uw hypotheeklast (hoeveel u jaarlijks kunt terug betalen)

Hypotheekverstrekkers rekenen creditcards mee bij het inschatten van uw financiële ruimte om een schuld probleemloos af te lossen. Indien u een kaart met een bestedingslimiet van 2500 euro heeft, zal de bank incalculeren dat u elke maand 2 procent van dit bedrag moet aflossen. Dit komt neer op 600 euro per jaar. Dus als de bank normaliter op basis van uw bruto jaarinkomen van 32.000 euro een hypotheeklast van maximaal 9000 euro per jaar voor u zou berekenen, dan wordt deze calculatie nu vanwege de creditcard met 600 euro verlaagd naar 8400 euro.

De directe invloed van een creditcard op uw hypotheek

Voor hypotheken hanteren banken een zogeheten annuïteit. Bij een krediet met een rente van 5,5 procent en een looptijd van 30 jaar bijvoorbeeld hoort een annuïteit van 0,068134. Om te berekenen hoeveel u maximaal mag lenen wordt uw hypotheeklast gedeeld door de annuïteit. Zonder de creditcard zou u 9000 / 0,068134 = 132.092 euro kunnen lenen voor de aankoop van een woning. Met de creditcard wordt het 8400 / 0,068134 = 123.286 euro. De kaart heeft uw leenruimte in dit voorbeeld met 8806 euro omlaag gebracht.

Wat kunt u doen?

Indien u wilt voorkomen dat een creditcard invloed heeft op uw hypotheek kunt u de mogelijkheid tot gespreide terugbetaling deactiveren. Creditcards waarvan het negatief saldo binnen 30 dagen moet worden terug gestort krijgen geen BKR-registratie. U kunt ook een prepaid creditcard overwegen.

Geïnteresseerd in soortgelijke artikelen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!