9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Wel of niet zelf uw hypotheek afsluiten?Voor het kopen van een huis hebt u doorgaans een hypotheek nodig. Bij het afsluiten van een hypotheek door een bemiddelaar of adviseur, bent u al snel minimaal duizend euro kwijt. U kunt op deze kosten besparen door uw hypotheek zelf af te sluiten. Met execution only regelt u zelf uw hypotheek, zonder advies van de hypotheekadviseur. Is dit verstandig?

Bij wie past het?

U hoeft geen financieel expert te zijn om zelf uw hypotheek af te sluiten. Het helpt wel als u het leuk vindt om uw eigen financiën te regelen en u bekend bent met enkele financiële termen. Daarnaast moet u rekening houden met een paar avonden achter de computer om uw mogelijkheden te onderzoeken en de hypotheek te regelen. Execution only past het beste bij mensen die hun eerste huis kopen en op zoek zijn naar een annuïteitenhypotheek of voor doorstromers met een lineaire, aflossingsvrije of annuïteitenhypotheek. Past u in deze doelgroep, dan is de volgende stap het zoeken naar een tussenpersoon die uw hypotheek execution only aanbiedt. Niet iedereen biedt deze optie aan namelijk. Er zijn slechts acht banken die op dit moment een dergelijke optie bieden.

Kennis- en ervaringstoets

Houd er ook rekening mee dat u eerst een kennis- en ervaringstoets moet afronden voordat u een hypotheek execution only kunt afsluiten. Hiermee test de toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) uw kennis van de hypotheekwereld, waarmee een inschatting gemaakt wordt of u weet waar u instapt. Er kan dus ook worden geadviseerd om tóch een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Deze kennistoets verschilt per bank van vorm en ook de uitkomst kan daarom verschillen. Wettelijk gezien heeft de uitslag dan ook geen directe consequenties voor u als aanvrager. De bank of tussenpersoon brengt hoogstens een advies uit waar u wel of niet op ingaat.
​​​​​​​

Toch een adviseur?

Is het altijd een goed idee om uw hypotheek execution only af te sluiten? Duizend euro is namelijk wel erg snel verdiend. Execution only is vooral geschikt voor mensen met financiële kennis en kennis van hypotheken. Twijfelt u aan uw eigen kennis of kunt u de risico’s niet helemaal overzien, dan kunt u uzelf afvragen of execution only geschikt is voor u. Een onafhankelijk adviseur kan u in dat geval beter helpen op zoek te gaan naar de voor u best passende hypotheekvorm. Ook in gevallen die net even anders zijn dan ‘standaard’ wordt aangeraden toch te kiezen voor een adviseur. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, het meenemen van een restschuld, een eigen zaak of ondernemersinkomen, een woonboot of bij zelfbouw. Deze gevallen kennen net wat meer haken en ogen en u wilt toch enige zekerheid in uw financiële zaken, omdat het in de regel gaat om behoorlijke bedragen.

Kijk goed naar uw eigen wensen, uw interesses en kennisniveau voordat u zich blind staart op het financiële voordeel dat execution only oplevert.
U wilt ook op de lange termijn nog kunnen genieten van dat voordeel. Wilt u meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Neem contact op met ''Kok en Van Asselt Hypotheken' voor een advies op maat, bel voor meer informatie naar 0341-467 007 of ga naar www.kok-vanasselt.nl