9.3 9 ,3 91 reviews Alle reviews

Energiecontract afsluiten?
Hier moet je op letten

Als je voor het eerst een eigen woning betrekt, moet je met veel dingen rekening houden. Zo moet je ook een energiecontract afsluiten. Maar hoe doe je dit precies en waar moet je zoal rekening mee houden? Wij zetten alles op een rijtje, zodat je met een gerust en geïnformeerd hart een energiecontract af kunt sluiten.


Wat ga je verbruiken?

Een inschatting maken van hoeveel stroom en gas je gaat verbruiken, is moeilijk als je daar nooit inzicht in hebt gehad. Daarnaast is je verbruik niet alleen afhankelijk van je leefomstandigheden, maar ook van je woning. Als je een nieuw huis hebt gekocht, heb je altijd recht op een energielabel waarin vermeld staat hoe energiezuinig je woning is.

Hieronder vind je een overzicht van verschillende gezinssamenstellingen en het gemiddelde verbruik per situatie:
1 persoon: 1500 kWh stroom, 1000 m3 gas
2 personen: 2500 kWh stroom, 1100 m3 gas
Klein gezin (1 kind): 3500 kWh stroom, 1500 m3 gas
Middel gezin (2 kinderen): 4500 kWh stroom, 1700 m3 gas
Groot gezin (>2 kinderen): 5100 kWh stroom, 1800 m3 gas


Soort contract

Er zijn verschillende soorten contracten af te sluiten bij vele aanbieders. Het verschil zit ‘m vooral in de looptijd en tarieven. Als je kiest voor een contract met bepaalde tijd, zit je voor één (of meerdere) jaren vast aan een contract. Bij een contract voor onbepaalde tijd kun je het contract altijd opzeggen.

Qua tarieven kun je kiezen voor een vast tarief of een variabel tarief. Bij een vast tarief betaal je gedurende de looptijd van je contract hetzelfde tarief voor je stroom en gas. Bij een variabel tarief kunnen de prijzen veranderen; leveranciers passen tweemaal per jaar hun tarieven aan, waarbij het bedrag zowel omhoog of omlaag kan gaan.

Goed om te weten: als je een contract voor één jaar afsluit met vaste tarieven, ben je het goedkoopste uit. Als je ieder jaar overstapt van leverancier, profiteer je van welkomstkortingen die op kunnen lopen tot wel €450. Hoe je de goedkoopste aanbieder vindt? Energie vergelijken! Dit kun je eenvoudig doen via een online energievergelijker.


Soort energie

Als je energiecontracten gaat vergelijken, kom je al snel uit op verschillende soorten stroom: groene stroom en grijze stroom. Groene stroom is duurzaam en goed voor het milieu. Grijze stroom wordt gemaakt uit fossiele stoffen en draagt bij aan vervuiling.

Wil je groene stroom? Let dan goed op dat je écht groene stroom afsluit. Veel energiebedrijven zeggen groene stroom aan te bieden, maar dit is eigenlijk grijze stroom die ze door middel van buitenlandse certificaten groen hebben gemaakt. Op de website van Wise Nederland vind je een overzicht van energiebedrijven en hun duurzaamheid.


Vergelijk de kosten en sluit het contract af

Onder andere op overstappen.nl vind je een energievergelijker waarin je gemakkelijk en snel ziet wat energieleveranciers bieden en voor welke prijs. De kosten die je ziet, zijn een schatting op basis van je ingevoerde verbruik: het daadwerkelijke bedrag hangt af van hoeveel je verbruikt. Mocht je kiezen voor een variabel tarief, kan het jaarbedrag ook dalen of stijgen aangezien de tarieven tweemaal per jaar kunnen veranderen.


Als je een aanbieding hebt gevonden die je aanspreekt, kun je deze afsluiten. Vergeet niet het contract te controleren wanneer je deze ontvangt. Alles in orde? Mooi! Dan heb je je energiecontract afgesloten.